Riskli Gebelik Takibi

Riskli gebelik takibi, hamileliği sırasında anne veya bebek için potansiyel sağlık sorunları olan kadınlar için yapılan özel bir gebelik takibidir. Riskli gebelik durumları, genellikle önceden var olan tıbbi durumlar, geçmiş gebelik sorunları veya diğer faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumda, anne ve bebek için ekstra dikkat ve özen gerekir.

Riskli Gebelikler

Yüksek tansiyon: Anne adayının yüksek tansiyonu, preeklampsi adı verilen bir durumu tetikleyebilir. Bu durum hem anne hem de bebek sağlığını bozabilir ve erken doğuma neden olabilir.

Diyabet: Gebelik öncesi var olabileceği gibi (pregestasyonel diyabet) ilk kez hamilelikte de ortaya çıkabilir (gestasyonel diyabet). Her iki durumun takip ve tedavi özellikleri farklıdır. Tedavi edilmemesi durumunda anne ve bebek sağlığı bozulabilir, anne karnında bebek ölümüne kadar giden sorunlar ortaya çıkabilir. Öncelikle diyet uygulanır, diyet yeterli gelmez ise ilaç tedavisine (hap ya da insülin) geçilir. Doğumu öne çekmek gerekebilir.

Çoklu gebelik: İkiz, üçüz veya daha fazla bebek taşıyan annelerde, gebelik riskleri artmaktadır. Özellikle erken doğum ile sık karşılaşılır. Bu gebelerin yakın takibi zaman zaman hastaneye yatırılmaları ve erken doğum olmaması için gerekli önemlerin alınması gerekebilir.

Yaş faktörleri: Genç yaştaki anneler ve 35 yaşın üzerindeki anne adaylarında gebelik süreci biraz daha sorunlu geçebilmektedir. Erken doğum, yüksek tansiyon, doğumun gecikmesi, bebeğin anne karnında kakasını yapması gibi durumlarla karşılaşılabilinmektedir.

Geçmiş gebelik sorunları: Daha önce düşük, prematür doğum veya doğum kusurları yaşayan kadınlar, riskli gebelik kategorisine girerler. Zira aynı sorunların tekrarlaması mümkündür.

Genetik faktörler: Ailede genetik hastalıkların varlığı, riskli bir gebeliği tetikleyebilir.

Tıbbi durumlar: Anne adayının kronik hastalıkları veya tıbbi sorunları, gebelik sürecini riskli hale getirebilir.

Riskli gebeliklerin takibi perinatoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.  Düzenli doktor ziyaretleri, özel testler ve ekstra monitörizasyon gerekebilir. Bu takip, bebeğin ve annenin sağlığını koruma amacı taşır.

Perinat Klinik olarak misyonumuz sağlıklı anne, sağlıklı bebek.